Owing to the existing spatial parameters of this narrow, urban row house, the existing kitchen was thick and monolithic in appearance and had limited utility. It contained an endless series of wall cabinets, which further compressed the narrow space. The existing island was over-scaled and largely unusable due to a large cooktop that occupied most of it. Our solution incorporates sustainable practices to create a light, open kitchen.

We began by diminishing the amount of wall storage and re-proportioning the island. Seating was moved from the island’s side to the end, allowing its overall width to be reduced. We also swapped the locations of the sink and cooktop. The existing cabinetry was retained; it was refinished with low-VOC paint and modified with obscured glazing for the wall cabinets. Durable quartz countertops were installed along with back-painted glass, containing recycled content, for the backsplash. Additionally, energy-saving appliances and plumbing fixtures were installed.

Photography: Scott Hisey